Etätyö, hybridityö, lähityö – käsiteviidakon avausta

Teksti: Päivi Dahl

Työn tekeminen eri muodoissaan on nykypäivän kesto puheenaihe. Kuka tekee lähityötä, toinen etätyötä, kolmas hybridityötä. Nyt selvitetään, mitä näillä oikein tarkoitetaan.

Henna Makkonen-Craig on avannut Kielikellon (4/2021) artikkelissa käsitteiden eroja ja hän toteaa, että käsitteiden käyttäminen riippuu näkökulmasta eli siitä, miltä kantilta asiaa haluaa tarkastella.

Lähityö asetetaan yleensä etätyön vastakohdaksi ja sillä viitataan konttorilla tai toimistolla työskentelyyn. Etätyötä ajatellaan usein työnantajan tarjoaman fyysisen työpaikan näkökulmasta siten, että työnantajan tilassa tehty työ on ns. lähityötä. (Makkonen-Craig 2021.)

Kaksi näyttöö ja näppäimistö
Projektipäällikön työpiste työpaikalla. Kuva: Päivi Dahl

Lähityö voi olla kuitenkin myös jotain aivan päinvastaista. Lähityö voi tarkoittaa myös esim. sosiaali- ja terveysalan työtä, jossa mennään asiakkaan lähelle esim. hoito- tai auttamistilanteessa. (Makkonen-Craig 2021.)

Kuitenkin lähityön ja etätyön lisäksi voidaan käyttää käsitettä läsnätyö, joka puolestaan voi tarkoittaa myös virtuaalisesti paikalla olemista. Eli kokouksissa tai oppitunneilla voidaan olla läsnä etäyhteyksin, vaikka ei olla fyysisesti toisiaan lähellä. (Makkonen-Craig 2021.)

Etätyötä voidaan siis tehdä kotona tai jossakin muualla työntekjälle sopivassa tilassa, esim. kirjastolla, kahvilassa tai vaikkapa etätyöntekijöille suunnitelluissa yhteistyötiloissa. Täytyy myös ymmärtää, että etänä työskentely ei tarkoita yksin työskentelyä, vaan työntekemisessä tarvitaan myös yhteistyötä ja vuorovaikutusta toisten kanssa.

Hybridityöllä tarkoitetaan työn tekemisen mallia, jossa töitä tehdään joustavasti sekä organisaation toimitiloissa että kotona. (Moderni työ n. d.) Hybridityössä on aiheellista keskustella paikan lisäksi ajasta eli siitä miten työtä tehdään ja kuinka ollaan vuorovaikutuksessa.

Kirsi Väisäsen kirjoittamassa Työ, terveys, turvallisuus -verkkolehden (2021) artikkelissa on haastateltu organisaatiopsykologi Outi Ikosta, jonka mielestä on neljä tärkeää asiaa, jotka tulee ottaa huomioon hybridityössä. Niitä ovat yhteenkuuluvuus ja luottamus, rakenteet ja koordinointi, tehokas kommunikaatio ja onnistunut esihenkilötyö. Nämä sisältyvät hyvään johtajuuteen ja siinäkin tarvitaan tukea. Mutta se on jo toisen blogitekstin teema.

Tämä teksti on kirjoitettu lähityönä konttorilla työnantajan tiloissa.

 

Lähteet:

Makkonen-Craig , H. (2021). Etätyö, lähityö ja läsnätyö. Kielikello verkkolehti 4/2021.

Moderni työ. N. d. Ei paluuta menneeseen – hybridityö on uusi normaali. Saatavilla 31.1.2021 Ei paluuta menneeseen – hybridityö on uusi normaali – Moderni työ (modernityo.fi)

Väisänen, K. (2021). Työn muotoilua tarvitaan, kun yhdistetään etä- ja lähityötä. Työ, terveys ja turvallisuus -verkkojulkaisu. Saatavilla 8.2.2021 Työn muotoilua tarvitaan, kun yhdistetään etä- ja lähityötä – Työ Terveys Turvallisuus -lehti TTT (tttlehti.fi)

********