Teeveeteetä Teppanassa

Teppanan koululle saatiin tälle lukuvuodelle käyttöön uusia iPadeja ja Chromebookeja, joiden käyttöön oppilaat ja opettajat olivatkin jo tutustuneet. Lisäoppi on tietenkin aina paikallaan – ainahan kannattaa hyödyntää niiden kokemuksia, jotka ovat jo päätänsä seinään iskeneet…

Tietotekniikan käyttämisessä on aina omat kujeensa ja vinkeensä, ja usein ne tapaavat nostaa käyttämisen kynnystä harmillisesti. Luokkakäytössä ongelmaksi muodostuu helposti se, että opettaja kokee riittämättömyyttä puolen luokan ojennellessa kättään avunpyynnön merkiksi. Todellisuudessahan tilanne ei kuitenkaan ole näin aurinkoinen, sillä se toinen puoli luokasta on jo laskenut kätensä väsymyksen vuoksi. Kaikilla on hiki, varsinkin opettajalla. No, alussahan se on tätä, mutta kyllä tilanne muuttuu nopeasti parempaan suuntaan. Koululaiset ovat näppäriä oppimaan, kun hiukan harjoitellaan.

Digiloikkaa kannattaa ottaa aikalailla pienin askelin ja edetä vähitellen niin, että oppimista tapahtuu ja terve into säilyy. Teppanan koululla tilanne vaikuttaa varsin mukavalta. Rohkeutta vaan peliin ja jos se ei auta otetaan yhteyttä Kamitin Helpdeskiin. Kyllä se siitä!

Tällä viikolla oli tavoitteena luoda mahdollisimman monelle luokalle OneNote-muistikirjat, jotta tietotekniikan avulla voidaan tehdä jotain oikeasti, siis työskennellä. Tarkoituksena on saada oppilaillekin sellainen olo, että näistä laitteista on muuhunkin kuin viihtymisen apuvälineiksi. Siis siitäkin huolimatta, että elämän syvin tarkoitus on viihtyä, kuten nykyihminen hyvin tietää.

Alkutöiksemme siis loimme luokanopettajien kanssa muistikirjat ja oppilaiden kanssa harjoittelimme sisään- ja uloskirjautumista ja välissä tietenkin itse OneNoten käyttämistä. Oppilaat onnistuivat hienosti hallitsemaan intoaan rynnätä heti kokeilemaan asioita ja malttoivat kuunnella ja seurata ohjeistusta – mikä olikin avain tehokkaaseen etenemiseen. Turhanpäiväiseen sähläämiseen ei kulunut aikaa. Tosi hieno juttu! Olisin todella tyytyväinen, jos oppilaat oivaltaisivat sääntöjen mukaisen OneNotesta uloskirjautumisen erityisesti iPadeilla, koska silloin kenenkään Office365-tili ei jää kummittelemaan iPadiin seuraavien käyttäjien kiusaksi.

Kokemus on osoittanut, että tietotekniikan käyttämisellä on jonkinlaiset rajat päivää kohden. Opettajan täytyy seurata luokkansa jaksamista ja huolehtia, ettei raja ylity. Jos näin käy, siitä seuraa keskittymisen katoaminen ja turhaa levottomuutta. Se ei ole kenestäkään kivaa, eikä varsinkaan tarkoituksenmukaista. Kohtuus kaikessa, niin tietotekniikan käyttämisessäkin. Viikon edetessä huomasin, että rauhallisen uloskirjautumisen korostaminen on tarpeen. Kummasti vain löytyy osaksi uloskirjattuja iPadeja. Voi voi!

Tietotekniikkaa on ollut ihmiskunnan käytössä jo melkoisen tovin. Voisi luulla, että toiminnot olisivat jo ehtineet hioutua lähes täydellisiksi, mutta se on kyllä turha luulo. Huono esimerkki tästä on vaikka kuvan tai videon lähettäminen iPadista OneDrive-pilvipalveluun. Luonnollinen ajatuskulku etenee niin, että kuvagalleriasta lähetetään kuva OneDriveen, mutta ei! Kun tätä yrittää aikansa, täytyy todeta ettei oikein onnistu. Keino, jota käytimme, eteni vähän takaperoisesti. OneDrivestä pitää ikään kuin lähettää kutsu halutulle tiedostolle ja sitten se siirtyy pilveen. No, ainakin se menee sitten oikeaan kansioon! Taustalla taitaa olla se, että laite ja ohjelma eivät puhu aivan samaa kieltä, vaikka aika hyvin se jo onnistuukin Applen ja Microsoftin välillä. Niin, ja saattaahan toki olla, että työvaihe onnistuu jollakin helpommalla tavalla, jota en ole vielä hoksannut .

Viikon aikana tuli taas mainiosti esille, kuinka monenlaista taustatyötä Kajaaninkin koulujen tietotekniikan takana on. Ilman Kamitia jokaisella koululla pitäisi olla ammattimainen tietotekniikkavastaava, koska yhdenkään opettajan aika ei riittäisi opettajan ja tvt-tuen täysipainoiseen pyörittämiseen. Joinakin mentoripäivinä saa olla jatkuvasti yhteydessä Helpdeskiin, kun jokin yllättävä ongelma tulee eteen. Tavalliset ongelmat ovat normaaleja, mutta kun niiden lisäksi ovat ne yllättävät ja odottamattomat tai käsittämättömät probleemat – niiden kanssa on kyllä vaikeuksissa. Onneksi on Kamit!

Toinen mentoriviikkoni on nyt takana. Oppimista on taas tapahtunut puolin ja toisin, jes! Mielenkiintoisia juttuja on löytynyt tälläkin viikolla, jes!

 

Hyvää syyslomaa!

 

Tuomo, Teppanan ja Kuluntalahden koulujen tvt-mentori

 

 

Viikon aikana käytettyjä linkkejä:   pixabay.com, bit.ly/cchae, musemage, W3W

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *