Mentorointia Lohtajalla ja Lehtikankaalla

Taustaa

Olen Janne Kuronen Lohtajan koululta ja toimin ensimmäistä vuottani mentorina. Olen käyttänyt aktiivisesti iPadeja ja läppäreitä opetuksessani viimeisien vuosien aikana. Oppilailla on ollut käytössään koulun tarjoamat iPadit, jotka ovat kulkeneet mukana niin koulussa kuin kotonakin. Tämä on mahdollistanut laitteiden monipuolisen hyödyntämisen. Office 365 on ollut omilla oppilaillani aktiivisessa käytössä nyt 2 vuotta ja he ovatkin jo melko mestareita ohjelmien käytössä. Pääasiallisesti olemme käyttäneet Luokan OneNotea tehtävien tekemisessä, PowerPointtia ja Swayta esitysten luomisessa ja tietenkin OneDrivea tallentamisessa. Olen kokenut O365 tarjoamat mahdollisuudet todella hyödyllisiksi koulumaailmassa. Lisäksi omien elokuvien tekeminen on erityisesti ollut oppilaiden mieleen.

Lisäksi viime syksynä pääsin ensimmäisten joukossa Suomessa pilotoimaan Micro:bit –laitetta. Micro:bitillä harjoitellaan ohjelmointia ja koodausta ja se soveltuu erittäin hyvin koulumaailmaan monipuolisuutensa ja edukkaan hintansa ansiosta. Viime keväänä teimme huikean projektin oman 5.-luokan kanssa. Lähdimme yhdistämään teknologiaa ja liikuntaa hyödyntäen Micro:bittiä. Lopputuloksena syntyi valmis liikuntatuote, liikuntarobotti TEAMBot, jossa robottia liikutellaan ryhmässä liikkeen avulla. Projekti oli onnistunut kokonaisuus niin opettajan kuin oppilaidenkin näkökulmasta.

TEAMBot -robottitiimipeli käynnissä

Mentorointia

Mentoritehtävästä sain kuulla kesällä ja otin sen vastaan hyvin odotuksin. Viiden viikon välein toteutettava mentorointi
tulee olemaan varmasti mukavaa vaihtelua luokanopettajan arkeen. Mentoroitavia luokkia minulla on Lohtajan sekä Lehtikankaan koululla.

Ensimmäinen mentoriviikko käynnistyi omalta koulultani Lohtajalta. Otin tavoitteeksi kiertää mahdollisimman monessa mentorointiluokassani kartoittamassa lähtötilannetta niin oppilaiden, kuin opettajienkin osalta. Tämä oli hyvä lähtökohta, sillä huomasin, että osassa luokassa lähdimme liikkeelle salasanojen uusimisesta puolen luokan kanssa. Osassa luokissa taas pääsimme heti vauhtiin ja tekemisen meininkiin.

Lisäksi tavoitteena oli samalla tehdä jokaiselle mentorointiluokalleni OneNote ja tutustua sen käyttöön. Tämä tavoite toteutuikin kaikissa käymissäni luokissa. Osa opettajista ja oppilaista olivatkin jo hyvin tuttuja ohjelman kanssa, mutta pieni kertaus oli varmasti silti paikallaan.

Kuudesluokkalaisten digikasvio valmistuu

Kuudesluokkalaisten kanssa lähdimme tekemään luokan omaa digikasviota, jonka pohjana käytimme Padlet-sovellusta. Jokainen oppilas kuvasi kasveja kotiympäristöstään, tunnisti ne ja lisäsi luokan yhteiselle digikasviosivulle. Tätä sivustoa voimme käyttää sitten lajintuntemuskokeeseen lukemisessa ja oppilaiden ottamia kuvia hyödyntää itse kokeessa. Kuudesluokkalaisten valinnaisen ryhmän kanssa aloitimme koko syksyn kestävän mielenkiintoisen projektin. Lähdimme ideoimaan Suomi 100 -laitetta itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Syksymmällä sitten kuulette kuinka tämä projekti etenee.

Lehtikankaan monitoimitalo

Osan viikosta mentoroin Lehtikankaan koululla. Uusi koulu oli kyllä hieno kokemus ja vaikutti oikein toimivalta koulurakennukselta. Uusissa avarissa luokkatiloissa oli mukava työskennellä ja tekniikkakin näytti toimivan oikein hyvin. Luokissa etenimme myös OneNoten tekeminen edellä ja luokkien taitotasoa kartoittaen. Laitteina käytimme pääosin ChromeBookkeja. Myös Code.org -sivusto oli edelleen oppilaiden mieleen ja pääsimme harjoittelemaan koodausta StarWarsin, Minecraftin ja FlappyBirdin avulla. Sovimme jo seuraavalle mentorointiviikolleni yhteistoimintaa 5.-6. –luokkien kesken. Valjastamme käyttöön videon ja elokuvan voiman oppimisessa. Oppilaat pääsevät itse työstämään videoita opetettavan aiheen äärellä.

Koodaustunti käynnissä

 

Ensimmäinen mentoriviikkoni meni oikein mukavasti ja antoi hyvän suunnan tulevalle lukuvuodelle. Tästä on hyvä jatkaa!

Hyviä digyopetushetkiä kaikille! 

Janne

Jaa tämä:

1 comment on “Mentorointia Lohtajalla ja Lehtikankaalla”

  1. Pingback: Agentteja ja animaatioita – TVT-mentorit

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *