Mitä pienet edellä….

Perusopetuksen 1-6 luokat aloittivat kuluvan lukuvuoden koulutien uusilla opetussuunnitelman perusteilla. Sen on odotettu tuoneen kouluun asennemuutoksen: oppilaasta tulee aktiivinen tiedonetsijä, joka ottaa itse selvää asioista (Yle-uutiset 9.8.2016). Koska uudistuksesta puhuttiin niin paljon, kiinnosti kovasti tietää, miten muutos mahtaisi näkyy koulupäivän arjessa?

Onneksi oli mahdollisuus mennä mukaan alakoulun 5-6 -yhdistelmäluokan tunneille, jonka oppilaat olivat 11-12 vuotiaita. Luokassa oli 4-hengen sekaryhmiä ja kaikki toiminta tapahtui yhdessä. Aiheena kahden tunnin aikana oli koodaus eli ohjelmointi, robotiikka ja animaatio! Oppia koodausta,rakentaa robotti ja tehdä animaatio – selkeät tavoitteet! Open kertoi ohjeet muutamassa minuutissa….

Ohjelmointia opittiin eräänlaisen pelin avulla, jossa örkki piti saada kulkemaan sokkelossa pisteestä A pisteeseen B. Eri tehtävätasojen mukaan oppilas valitsi  komentosarjoja ja ohjelma ohjasi oppimista. Kun oppilas oli ”kirjoittanut” koodia oikein, hän siirtyi seuraavalle tasolle. Opettaja seurasi työskentelyä reaaliaikaisesti omalta koneelta ja hän pystyi tarvittaessa ohjaamaan jumi-kohdissa. Koodin kirjoitus oli tarkkaa puuhaa, ohjelmointi piti suut supussa. Aikaa koodauksen oppimiseen käytetiin n. 30 min.

Robotin voi tehdä legoilla

Robotti, joka löisi palloa mahdollisimman kauas, piti rakentaa joko legoista tai tietokoneen avulla. Ryhmä valitsi itse toteutustavan ja työnjako suunnitelmineen hoitui tasapuolisesti yhteistuumin. Videoilla näkyvät, miten robotit rakentuivat alusta loppuun. Pallo todellakin lensi!

 

Animaation tekeminen oli hauskaa puuhaa. Ensin oppilaat lähtivät keskenään selvittämään, mitähän mahtaa tarkoittaa animaatio. Tabletin käsittely sujui sutjakkaasti. Jos verkko ei toimisi, ope ohjeisti käyttämään kynää ja vihkoa. Jumiin ei jääty, kun se kaukaa osattiin kiertää.

Kun idea oli keksitty, oli käsikirjoituksen aika. – Mitä animaatio sisältäisi, mikä olisi tarinan juoni? Valmiin storyn myös ope luki ja ohjeisti seuraavaksi miettimään lavastusta. Missä maisemassa tarina kuvataan, mitä värejä ja muita lavasteita käytetään? Kysymykset  saivat monen pienen pään miettimään, minkälaiselta minun juttuni oikeasti näyttäisi…. Lisäksi tekstin piti olla niin selkeää, että 2-luokan kummioppilas myös juonen ymmärtäisi. Animaation tekeminen kun aiottiin toteuttaa kummioppilaan kanssa. Tutor-mallia parhaimmillaan!

Käsikirjoituksen hiomista

Kaksi tuntia hurahti siivillä. Osa oppilaista ei malttanut edes pitää välituntia. Yhdessä tekeminen ja kyky ratkoa ongelmia porukalla todisti, että uusi tapa oppia todellakin näkyi ja vaikutti. Nämä ”supersankarit” ovat vajaan neljän vuoden päästä toisen asteen opiskelijoita.

– Mitä nuo pienet edellä, sitä me isotkin perässä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *