Opiskelijan mietteitä – automaalarista kokiksi –

Olen Miia, 23 -vuotias savolainen, joka on eksynyt Kainuuseen. Valmistuin vuonna 2012 automaalariksi ja työllistyin alalle saman tien. Vuonna 2015 uuden parisuhteen myötä eteen tuli muutto uudelle paikkakunnalle, Kajaaniin.

Koska työllistymisen mahdollisuudet omalle alalleni olivat pienehköt, ajattelin, että ei kai siitä haittaakaan ole, jos opiskelisin itselleni uuden ammatin. 2015 vuoden loppupuolella laitoin hakemuksen hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutukseen.

img-20160409-wa0001Alasta minulla ei pahemmin ollut vielä käsitystä, mutta ruoka ja sen valmistaminen on ollut aina hyvin lähellä sydäntä. Sain koululta myönteisen päätöksen ja heti tammikuussa istuin koulun penkillä, luokassa joka oli täynnä uusia ja erilaisia ihmisiä. Alku oli uutta ja jännittävää. Moodlen käyttökin onnistui!

 

wp_20160212_001Helmikuussa, vain muutaman viikon koulun alkamisen jälkeen pääsimme osallistumaan Vuokatissa veteraanien MM-hiihtokisojen illallisen banketti-tarjoiluun. Asiakkaita oli 1200 ja noin 25 eri maasta. Olihan huikea kokemus!

 

Hyvin pian alkoi ensimmäinen työssäoppimisjakso, jonka myötä iski pienehkö paniikki, mistä ihmeestä saan paikan? Minulla ei ollut aavistustakaan Kajaanilaisista ruokailumahdollisuuksista, saatikka harjoittelu mahdollisuuksista. Onnekseni opettajat osasivat opastaa ja kertoivat erilaisista paikoista sen mukaan, minne kannattaa milloinkin hakea.

Ensimmäisen työssäoppimisjakson suoritin Osuuskauppa Maakunnalla, Lohtajan ABC:llä. Alku meni siihen, että totuttauduin epäsäännölliseen viikkorytmiin perinteisen 7.00-15.30 arkirytmin sijaan. Siinä samalla sain melko hyvän käsityksen kokin työmäärästä ja ravintola elämä aukeni vähän enemmän. Pidin paikasta ja työympäristöstä, joten suoritin siellä kaksi seuraavaa tutkintotilaisuutta yhtä aikaa.

Koulutuksen aikana olimme hyvin lyhyitä jaksoja koululla ja suurin osa ajasta painottui työssäoppimisiin. Mielestäni näin sen kuuluukin olla, käytännössä asiat jäävät paremmin mieleen. Kun olimme koululla, teimme käytännön harjoittelun opetusravintola Kisällissä. Siellä työskentely oli erilaista, meitä oli siellä paljon ja olimme kaikki opiskelijoita. Kerroimme mitä olimme oppineet omilla työssäoppimispaikoillamme ja pääsimme soveltamaan niitä erilaisessa paikassa. Meidän lähes 30 oppilaan ryhmä oli kutistunut jo noin puolella, osa oli jo valmistunut ja osa oli jättänyt kesken.

Kesä meni hyvin nopeasti ohi. Tässä vaiheessa tajusin, että koulutus alkaa olla pian jo puolessa välissä ja pitäisi uskaltaa kokeilla muitakin työssäoppimispaikkoja. Koitti juhla- ja tilausruokien valmistuksen jakso. Soitin Terhin kotimakuun ja kävin siellä haastattelussa, positiivisin seurauksin. Tämä harjoittelu jakso oli hyvin erilainen, viikkorytmistäni tuli taas säännöllinen ja keittiö oli toisenlainen aikaisempiin verrattuna. Työyhteisö oli huomattavasti pienempi, joten uusiin ihmisiin tutustui nopeammin ja työtavat eivät vaihdelleet sen mukaan, kun uusi ihminen tuli vuoroon, olimme kaikki joka päivä samassa vuorossa. Täällä huomasin sen, kuinka laajat mahdollisuudet täällä alalla loppujen lopuksi on.

Seuraavaksi vuorossa oli paljon puhuttu ja odotettu a la carte -ruoanvalmistus.wp_20160902_12_21_54_pro

Koululla valmistauduimme viikon tähän aiheeseen. Se oli paras viikko, jonka olen koulussa viettänyt. Meitä oli koululla kahdesta eri ryhmästä. Yhden päivän ajan keskityimme äyriäisiin ja nilviäisiin ja toisen päivänä taas liharuokiin. wp_20160902_12_39_02_proValmistimme molempina päivinä viiden ruokalajin illallisen itsellemme. Nilviäiset jakoivat kovasti mielipiteitä, mutta kaikkea tuli maisteltua. Oli aika hakea aiheeseen liittyvää työssäoppimispaikkaa.

wp_20160902_12_53_41_pro

 

 

 

 

 

Pääsin Osuuskauppa Maakunnalle Kajaanin Rossoon viideksi viikoksi harjoitteluun. Tämä jakso meni nopeasti. Opin jälleen paljon uutta ja tutustuin uusiin ihmisiin. Pidin tästä paikasta erityisen paljon, se tuntui omalta. Ruokalista oli laaja ja opin nostamaan erilaisia annoksia. Työntekijöitä oli useampi, jokaiselta opin jotain erilaista. Siinä samalla salityöntekijän arki raottui hieman.

Nyt suoritan viimeistä harjoitteluani Kajaanin Mamsellilla, Huuhkajanvaaran päiväkodissa.

wp_20161124_13_15_50_proAiheena on palvelu- ja jakelukeittiössä toimiminen. Työ on jälleen täysin erilaista, kuin muissa paikoissa. Ruuat tulevat lämpimänä ja ne jaetaan noin sadalle lapselle seitsemään eri ryhmään. Tässä paikassa erityisruokavaliot nousevat uudella tavalla esiin ja tilausjärjestelmät alkavat avautua.

Kuvassa Miia ja Kajaanin Mamsellin työntekijät Eeva ja Taina. Eeva ja Taina kertoivat, että Miian työssäoppiminen oli sujunut erinomaisesti ja iloisissa tunnelmissa. Molemmat kehottivat Miia täyttämään sähköisen hakemuksen Kajaanin Mamselliin.

 

joulupoytaesite_2016_korjattu_vedos2

Tämän jälkeen olisi vielä muutama viikko Kisällissä, jossa on tarjolla opetusravintola Kisällin perinteinen, mutta aina hieman uudistunut joulupöytä.

 

 

 

 

wp_20160215_14_52_10_pro

Sen jälkeen koittaa valmistuminen ja todellinen haaste, työllistyminen.

Opettajien mielestä ei ole syytä huoleen, varmasti Miia työllistyt!

 

Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *