Kainuun ammattiopiston jouluinen tervehdys

 

Tänä jouluna muistetaan ja kiitetään yhteistyökumppaneita perinteisen joulukortin sijasta jouluvideolla.
Linkki videoon on:
Jouluntoivotusvideon on kuvannut ja leikannut KAO:n medialukion opiskelija Tommi Laatikainen, joka suoritti työssäoppimisen Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen markkinoinnissa.
Piparkakkumuotin suunnitteli ja valmisti KAO:n teknologialukion opiskelija Onni Säppi.
Piparkakut leipoi hotelli-, ravintola- ja catering-alan (HRC16) opiskelija Marja Moilanen.
Tässä muutama otos harjoituksista, muotti on tulostettu 3D-tulostimella.
syksy2016-060
syksy2016-067
syksy2016-068
Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa
 

Uuden Kisällin ruokalistan suunnittelu on aloitettu

Uuteen toimipaikkaan tarvitaan kaikenlaista suunnittelua ja ateriapalveluista puhuttaessa ruokalista on tärkein ja ennen kaikkea asiakkaille näkyvin asia.lamminta-porkkanakeittoa Oppilaitoksen opetusravintolaan on tärkeää tehdä ruokalistat ja ohjeet toimiviksi, koska eri opiskelijat ja opettajat siellä työskentelevät. Ohjeen lukeminen ja sen mukaan toimiminen pitää oppia. Mitä tarkemmin ohjeeseen on kirjoitettu ja kuvitettu ruoka-annoksen tekeminen sen helpommin siitä saadaan tasalaatuinen tuote asiakkaalle.

 

alkuruoka

Ja helpottaahan se opiskelijan työtä sekä tukee oppimista sekä työskentelyä ammattikeittiöissä. Näissä kuvissa on opiskelijoiden tekemien annosten kuvia. Näitä ohjeita työstetään parhaillaan uuden oppimisympäristön käyttöön.

lihajuurepataa-ja-uuniperunaa

Me teemme uuteen opetusravintolaamme ns. ruokalistan rungon sesongit huomioiden, toki ruokalistaa muutetaan opiskelijoiden oppimisen vaihe huomioiden. Juhla-, tilaus- ja kokouspalvelun toimivuuden kannalta suunnittelemme paketteja, joista asiakas voi valita mieleisensä.

Suunnitteluun osallistuvat myös opiskelijat, jolloin käytännössä opitaan ohjeen tekeminen vakioiduksi, raaka-aineet ja niiden käsittelyaste, ohjeen suurentaminen ja pienentäminen sekä katelaskenta ja hinnoittelu. Käytännön alan oppii parhaiten käytännössä ja joskus myös yrityksen ja erehdyksen kautta.

Viime hetken uutisia Kisällin joulupöydästä, somistus on teon alla. Yritysamiksen opiskelijat kulttuurialalta toteuttavat sitä parhaillaan. Jännittävää, tervetuloa 7.12.2016 alkavaan Kisälliin joulupöytään (muista pöytävaraukset).
img-20161202-wa0005

 

Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa

 

 

Kisällin Joulukalenteri 2016

Joulu on taas, joulu on taas…!!

Joulu on käytännössä jo nurkan takana. Talven ja joulukauden lähestyminen tarkoittaa myös sesongin herkkujen tarjoamista.

Kisällin perinteinen joulupöytä on rakennettu aina maukkaiden kala- ja liharuokien, sillien ja silakoiden, pateiden, terriinien sekä tietysti kinkun ympärille.
Vaikka perinteisillä jouluruoilla on aina paikkansa, tuo perinteistä poikkeaminen varmasti kaivattua tuoreutta joulupöytiin. Myös jälkiruoalla on suuri merkitys ja kaikkihan sen tietävät, että jouluna saa herkutella!

Kisällissä tänäkin vuonna palveluista huolehtivat kokki- ja tarjoilijaopiskelijat yhdessä rautaisten ravitsemistiimiläisten kanssa!

Kisällin omassa joulukalenterissa linkkien takaa avautuu vuosien saatossa nautittuja uusia sekä nostalgisia ruokia! Muista kurkata päivittäin ”luukkuihin” ja testaa kotikokkina herkkumme!

Tervetuloa nauttimaan kanssamme!

kisallin-blogiin-joulukalenteri-2016

OHJE!

Klikkaa Joulukalenterin kuvaa, josta joka päivä pääset katsomaan joulupöytämme antimia!

Osa resepteistä on kirjoitettu rakkauvella käsin ruutupaperille, joissain ohjeissa voi olla ”tuoksukin” tallella ja muutamia linkkejä on laitettu sivustoihin, joita käytämme!

Ja vielä muuten löytyy vapaita paikkoja kattauksiimme!
Eikun soittelemaan…!

 

Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa.

 

Opiskelijan mietteitä – automaalarista kokiksi –

Olen Miia, 23 -vuotias savolainen, joka on eksynyt Kainuuseen. Valmistuin vuonna 2012 automaalariksi ja työllistyin alalle saman tien. Vuonna 2015 uuden parisuhteen myötä eteen tuli muutto uudelle paikkakunnalle, Kajaaniin.

Koska työllistymisen mahdollisuudet omalle alalleni olivat pienehköt, ajattelin, että ei kai siitä haittaakaan ole, jos opiskelisin itselleni uuden ammatin. 2015 vuoden loppupuolella laitoin hakemuksen hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutukseen.

img-20160409-wa0001Alasta minulla ei pahemmin ollut vielä käsitystä, mutta ruoka ja sen valmistaminen on ollut aina hyvin lähellä sydäntä. Sain koululta myönteisen päätöksen ja heti tammikuussa istuin koulun penkillä, luokassa joka oli täynnä uusia ja erilaisia ihmisiä. Alku oli uutta ja jännittävää. Moodlen käyttökin onnistui!

 

wp_20160212_001Helmikuussa, vain muutaman viikon koulun alkamisen jälkeen pääsimme osallistumaan Vuokatissa veteraanien MM-hiihtokisojen illallisen banketti-tarjoiluun. Asiakkaita oli 1200 ja noin 25 eri maasta. Olihan huikea kokemus!

 

Hyvin pian alkoi ensimmäinen työssäoppimisjakso, jonka myötä iski pienehkö paniikki, mistä ihmeestä saan paikan? Minulla ei ollut aavistustakaan Kajaanilaisista ruokailumahdollisuuksista, saatikka harjoittelu mahdollisuuksista. Onnekseni opettajat osasivat opastaa ja kertoivat erilaisista paikoista sen mukaan, minne kannattaa milloinkin hakea.

Ensimmäisen työssäoppimisjakson suoritin Osuuskauppa Maakunnalla, Lohtajan ABC:llä. Alku meni siihen, että totuttauduin epäsäännölliseen viikkorytmiin perinteisen 7.00-15.30 arkirytmin sijaan. Siinä samalla sain melko hyvän käsityksen kokin työmäärästä ja ravintola elämä aukeni vähän enemmän. Pidin paikasta ja työympäristöstä, joten suoritin siellä kaksi seuraavaa tutkintotilaisuutta yhtä aikaa.

Koulutuksen aikana olimme hyvin lyhyitä jaksoja koululla ja suurin osa ajasta painottui työssäoppimisiin. Mielestäni näin sen kuuluukin olla, käytännössä asiat jäävät paremmin mieleen. Kun olimme koululla, teimme käytännön harjoittelun opetusravintola Kisällissä. Siellä työskentely oli erilaista, meitä oli siellä paljon ja olimme kaikki opiskelijoita. Kerroimme mitä olimme oppineet omilla työssäoppimispaikoillamme ja pääsimme soveltamaan niitä erilaisessa paikassa. Meidän lähes 30 oppilaan ryhmä oli kutistunut jo noin puolella, osa oli jo valmistunut ja osa oli jättänyt kesken.

Kesä meni hyvin nopeasti ohi. Tässä vaiheessa tajusin, että koulutus alkaa olla pian jo puolessa välissä ja pitäisi uskaltaa kokeilla muitakin työssäoppimispaikkoja. Koitti juhla- ja tilausruokien valmistuksen jakso. Soitin Terhin kotimakuun ja kävin siellä haastattelussa, positiivisin seurauksin. Tämä harjoittelu jakso oli hyvin erilainen, viikkorytmistäni tuli taas säännöllinen ja keittiö oli toisenlainen aikaisempiin verrattuna. Työyhteisö oli huomattavasti pienempi, joten uusiin ihmisiin tutustui nopeammin ja työtavat eivät vaihdelleet sen mukaan, kun uusi ihminen tuli vuoroon, olimme kaikki joka päivä samassa vuorossa. Täällä huomasin sen, kuinka laajat mahdollisuudet täällä alalla loppujen lopuksi on.

Seuraavaksi vuorossa oli paljon puhuttu ja odotettu a la carte -ruoanvalmistus.wp_20160902_12_21_54_pro

Koululla valmistauduimme viikon tähän aiheeseen. Se oli paras viikko, jonka olen koulussa viettänyt. Meitä oli koululla kahdesta eri ryhmästä. Yhden päivän ajan keskityimme äyriäisiin ja nilviäisiin ja toisen päivänä taas liharuokiin. wp_20160902_12_39_02_proValmistimme molempina päivinä viiden ruokalajin illallisen itsellemme. Nilviäiset jakoivat kovasti mielipiteitä, mutta kaikkea tuli maisteltua. Oli aika hakea aiheeseen liittyvää työssäoppimispaikkaa.

wp_20160902_12_53_41_pro

 

 

 

 

 

Pääsin Osuuskauppa Maakunnalle Kajaanin Rossoon viideksi viikoksi harjoitteluun. Tämä jakso meni nopeasti. Opin jälleen paljon uutta ja tutustuin uusiin ihmisiin. Pidin tästä paikasta erityisen paljon, se tuntui omalta. Ruokalista oli laaja ja opin nostamaan erilaisia annoksia. Työntekijöitä oli useampi, jokaiselta opin jotain erilaista. Siinä samalla salityöntekijän arki raottui hieman.

Nyt suoritan viimeistä harjoitteluani Kajaanin Mamsellilla, Huuhkajanvaaran päiväkodissa.

wp_20161124_13_15_50_proAiheena on palvelu- ja jakelukeittiössä toimiminen. Työ on jälleen täysin erilaista, kuin muissa paikoissa. Ruuat tulevat lämpimänä ja ne jaetaan noin sadalle lapselle seitsemään eri ryhmään. Tässä paikassa erityisruokavaliot nousevat uudella tavalla esiin ja tilausjärjestelmät alkavat avautua.

Kuvassa Miia ja Kajaanin Mamsellin työntekijät Eeva ja Taina. Eeva ja Taina kertoivat, että Miian työssäoppiminen oli sujunut erinomaisesti ja iloisissa tunnelmissa. Molemmat kehottivat Miia täyttämään sähköisen hakemuksen Kajaanin Mamselliin.

 

joulupoytaesite_2016_korjattu_vedos2

Tämän jälkeen olisi vielä muutama viikko Kisällissä, jossa on tarjolla opetusravintola Kisällin perinteinen, mutta aina hieman uudistunut joulupöytä.

 

 

 

 

wp_20160215_14_52_10_pro

Sen jälkeen koittaa valmistuminen ja todellinen haaste, työllistyminen.

Opettajien mielestä ei ole syytä huoleen, varmasti Miia työllistyt!

 

Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa.

 

 

Pohjapiirros, palaveri sekä ideoita messuilta

Uusi Kisälli työryhmä kokoontui tänään 23.11.2016.
wp_20161123_15_07_28_pro

Olimme saaneet jo pohjapiirustukset katsottaviksi ja remontin aikatauluakin jo pitkälle eteenpäin. Näyttää oikein hyvältä, kun asiat ovat rullanneet näin nopeasti eteenpäin. Ensi viikolla pääsemme esittelemään tämän hetken tiedot koulutusalakokouksessa kollegoille.

wp_20161123_11_37_08_proTietysti on vaikeaa pohjapiirroksista nähdä miltä kaikki sitten näyttää, mutta meillä on tilat tiedossa, joten kuvitteleminen on helpompaa. Piirustuksissa on nyt rakenteelliset muutokset, jotka ovat rakennusalan ammattilaiset tehneet ja tarkistaneet eli me voimme luottaa niihin.

Uuden Kisällin ”uudet ajatukset” tarvitsevat ideoita ja konkreettisia kohtaamisia maahantuojien, edustajien sekä tavarantoimittajien kanssa. Syksyllä kävimme Kuopiossa Kespro-Messuilla haistelemassa ja makustelemassa jo toimivia, mutta myös uusien tuotekehityksen helmiä horaca-alalle. Lähinnä haimme värimaailmaa sekä alan uusia tuulia astioihin ja somisteisiin. Onhan meillä tarkoitus tehdä ravintolasalista viihtyisä ruokailu- ja työskentelypaikka. Voi olla, ettemme heti pääse kaikkia ideoita toteuttamaan ja osaa jää odottamaan tulevia teemaviikkoja tai juhlia, mutta aina se avartaa kun näkee mitä muut tekevät.

Kuvat kertokoon!
20160915_16440720160915_17581720160915_17123520160915_171228
Ny-yritys saattaa tarjota ”välipalabaaria” iltapäivisin, jolloin take away -pakkauksille on tarve.

20160915_16594220160915_165922

Leipäkoreja, löytyy näitäkin eri väreissä, materiaaleissa sekä malleissa.

20160915_16454420160915_164518

Tarjoiluastioita löytyy samalla tavalla eri väreissä, muodoissa ja malleissa. Lisäksi meillä on paljon entisiä, joita voimme uudistaa eli ei kaikkea tarvitse hankkia uutena.

20160915_16445920160915_164439

Salaattibuffeessa on siemenet ja pähkinät tänä päivänä trendikkäitä ja terveellisiä – niitäkin voi laittaa tarjolle vaikka noissa umpiosäilytyspurkeissa! Tarjoiluastioita tehdään kierrätyslasista, joka tukee kestävää kehitystä. Näyttää kivalta ja erilaiselta.

Arkipäivä oppilaitoksessa rullaa ihan entiseen malliin; eilen oli Taitaja 9 – kilpailut ja 8. luokkalaisten tutustumispäivä. Tänään illalla on kutsuttu 9. luokkalaisten vanhemmat tutustumaan eri aloihin tänne Kainuun ammattiopistolle.
img_90761

”Kuuluisa” hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijoiden tekemä sokeripalanäyttely on esillä tänään Artti Antilan – salissa sekä monia muita juttuja eri aloilta.
wp_20161123_14_59_00_pro
wp_20161110_11_13_15_pro

Opiskelijat ovat leiponeet ja keittäneet kahvit tulijoille.
wp_20161123_15_21_22_pro

Lisäksi on mahdollisuus ostaa leivonnaisia kotiin vietäväksi. On mukava kertoa vanhemmille kaikesta mitä täällä puuhataan ja mitä olemme suunnitelleet ensi lukuvuodeksi.

Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa.

 

Uusi Kisälli – uusi oppimisympäristö – positiivinen mahdollisuus!

Olemme aloittaneet lukuvuoden 2016 – 2017 alusta suunnittelemaan Opetusravintola Kisällin siirtoa Ketunpolulta Opintielle, OPPI 4 rakennukseen. Elokuussa 2017 Kisälli avataan Opintiellä. On tärkeää saada kaikki opiskelijat saman katon alle opiskelemaan. Tässä asiassa on paljon hyviä puolia, mutta toki haasteitakin riittää. Osaltaan joudumme oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta mukavuusalueella ihminen ei kasva eikä kehity.

Tämän aamun Positiivareitten aamun ajatuksena olikin osuva teksti Uusi Kisälli -blogin aloitukseen sekä tuleviin muutoksiin.

AAMUN AJATUS
Anna muutokselle aikaa.
Eihän mikään voi kasvaa pellossa,
jota jatkuvasti kynnetään.

Pedagogisesti ajateltuna voimme hyödyntää opetushenkilöstön osaamista paremmin, kun olemme fyysisesti samassa tilassa. Teimme oman ”MaRaTa-alan osaamisenkäden”, jossa hyvin kuvastuu osaaminen, jota meiltä löytyy. Usein kaikki uusi vaatii paljon myös vanhasta poisoppimista, jotta uutta voi tulla tilalle. Olemme ehkä työssämme liian kaavoihin kangistuneita emmekä osaa tuoda omaan ajatteluumme/ työskentelyymme riittävästi uutta. Voihan se olla niinkin, ettei rohkeus aina riitä eikä arkipäivän kiireessä ole aikaa.
maratan-osaamisen-kasi

Ravintolatoimintaa pääsemme kehittämään yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Yhtäaikaisesti voimme leipoa, tehdä tilaustöitä, harjoitella kahvilatoimintaa, asiakaspalvelua, baarityöskentelyä, a la carte – ruoanvalmistusta sekä – tarjoilua. Pedagogisesti toimintamme on, että työskentelemme ravintolassa johon tulee asiakkaita sekä asiakastilauksia. Työpäivän aluksi luemme orderista tapahtumat ja tilaukset joiden pohjalta suunnittelemme päivän työtehtävät niiden mukaisesti. Tietysti suunnittelua tarvitaan ennakkoon, onhan kyse aina opetustilanteesta oppilaitoksessa. Jokainen oppija nähdään ainutlaatuisena ja arvokkaana! Oppimisen sekä ohjauksen tulee olla turvallista ja arvokasta, jokaisen huomioivaa ohjausta tarvitaan. Toivomme, että työmoraali ja vastuuntunto kehittyisivät uudella toimintamallilla entistä paremmaksi.

Osan edellä mainituista voivat hoitaa myös NY-yritykset, joita alamme ensi lukuvuonna perustamaan matkailu-, ravitsemus- ja talousalalle YritysAmiksen erinomaisen mallin mukaisesti pienin askelin. Tarvitsetko yritykseesi esim. narikan hoitajia isoon tilaukseen, tai astiahuollosta huolehtimaan, tai somistamaan ja kattamaan asiakastiloja? Näihin voi NY-yritys tulla tekemään työn. Opiskelijat oppivat samalla yritystoimintaa ja vastuuta sekä saavat palkkaa tekemästään työstä.

Nämä ovat ensi lukuvuoden haasteita, johon olemme innolla lähdössä mukaan. Suunnittelu on käynnissä ja vinkkejä otamme vastaan. Parhaimmillaan luomme tiloja, joissa jokainen opiskelija voi löytää intohimoa lähteä toteuttamaan itseään ja onnistumaan elämässä. Mahdollisuutena näemme, että NY-toiminta tuo motivaatiota, uteliaisuutta, itsesäätelykykyä ja sinnikkyyttä meille kaikille. Positiivisen pedagogiikan tavoitteena on tuoda jokainen opiskelija yhä enemmän tietoiseksi omista kyvyistään, jottei kukaan opiskelunsa päättänyt kokisi, ettei ole hyvä missään. Koulu ei ole enää oppiainelaitos, vaan paikka, jossa myönteisellä vuorovaikutuksella sekä ihmisenä kasvamisella autetaan yksilöä ja yhteisöä kokonaisvaltaiseen kukoistukseen. Kannustava palaute, omien luonteenvahvuuksien löytäminen sekä sinnikkään työnteon että etenkin siitä nauttimisen oppiminen avaavat myönteisiä väyliä pitkälle tulevaisuuteen.

Pienin askelin kohti digiloikkaa!suojatie-5

 

 

 

 

 

 

 

Napataan toisemme kiinni hyvänteossa – luodaan positiivisia ketjureaktioita – huomataan hyvä – positiivinen pedagogiikka – nappaa opiskelija kiinni hyvänteossa.