”Kertaus on (digi)opintojen äiti”

Tiedättehän tunteen, kun lukuvuosi lähestyy loppuaan ja oppilaat eivät jaksaisi enää motivoitua sisäistämään uusia asioita? Sama taitaa olla meillä opettajilla. Tällä viikolla parasta toimintaa niissä luokissa, joissa kävin mentorina, oli kerrata jotain jo aiemmin tekemäämme. Opettajat olivat tyytyväisiä, että saivat vahvistusta iMovien käytössä tai ohjelmoinnissa. Seuraavalla kerralla kynnys ottaa näitä sovelluksia tai aiheita itsekseen oppilaiden kanssa on taas huomattavasti matalampi. Lisäksi saa huomata, että pitkästä aikaa, tehdessään vaikkapas iMoviella editointia, homma hoituukin joutuisammin ja itsenäisemmin kuin ensimmäisellä kerralla. Ovathan toki oppilaatkin oppineet edellisestä kerrasta ja joskus/usein/aina nopeammin kuin me opettajat.

Ohjelmointi haastaa aivoja. Se haastaa myös keskittymiskykyä, mielikuvitusta ja hermojen hallintaa. Mielestäni on oikeastaan hyvä, että ohjelmointi ei jää sille tasolle, että ” on kiva pelailla tai tuunailla hahmoja”, kuten esimerkiksi Scratch-ohjelmoinnissa alkuun helposti käy. Ohjelmointityö on pitkäjänteisyyttä vaativaa. Valmista ei tule hetkessä. Eräässä luokassa keskustelimmekin siitä, kun oppilaat olivat lukeneet suositun Fortnite-pelin kehittelyyn menneen kahdeksan vuotta. Ihmettelimme sitä, mutta totesimme, että se varmasti pitää paikkansa.

Ohjelmoinnin ja iMovien parissa työskentelyn lisäksi mentorointiaiheenani oli Google Earth-sovelluksen käyttö. Sovelluksen käyttö tabletilla on hyvin helppoa ja näppärää. Maailman tutkiminen oikeiden satelliittikuvien avulla antaa upeita mahdollisuuksia tutkia, yllättyä ja ihastua maapallon moninaisuuteen. Opiskelutehtäväksi vinkkasin kuvakaappausten ottamista sellaisista maapallon kohdista, jotka ovat olleet opiskeltavana. Kun kartan tyyliksi vielä vaihtaa ”selkeä” ennen kuvakaappauksen ottamista, jolloin saa valtioiden rajat ja tekstit piiloon, voi tehdä hyviä kartta-arvoitustehtäviä.

Kuvaan voi vielä muokata vaikkapa tekstin.

Aamukampa onkin tältä lukuvuodelta jo viimeistä kolmea piikkiä vaille tyhjä mentorin roolissa. Tässä vaiheessa voin jo todeta, että vuosi on ollut antoisa ja mielenkiintoinen. Lopputsempit meille kaikille opetuksen parissa työskenteleville!

Toivottelee: Leea

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *