Esityksiä, ohjelmointia ja oppimispelejä

Vuoden 2018 ensimmäiset mentoroinnit alkoivat Lohtajan koululla 1.-luokkalaisten kanssa. Valitsimme laitteiksi Chromebookit, jotka olivat opettajille uusia tuttavuuksia. Oppilaat kirjautuivat oma.edukajaani.fi -osoitteen kautta omille tililleen. Oppilaiden tehtävänä oli tehdä PowerPoint-esityksiä eläinten talvehtimisesta. Työskentely sujui hienosti ja kaikki oppilaat saivat tehtyä useita dioja, joissa oli kuvia ja tekstiä. Ykköset ovat oppineet valtavasti vuoden aikana.

Viimeisellä tunnilla tutustuttiin ohjelmointiin code.org -sivuston kautta. Kyseiselle sivustolle opettaja voi tehdä luokalleen tunnukset ja pääsee seuraamaan oppilaidensa etenemistä. Mentorin omassa luokassa tämä on motivoinut oppilaita tutustumaan ohjelmointiin myös kotona.

Väinölän erityiskoulussa harjoittelimme BeeBot-robottien ohjelmointia. Pienen harjoittelun jälkeen saimme robotit kulkemaan haluttuun suuntaan. Oppilaat jaksoivat ohjelmoida robotteja hyvin keskittyneesti.

Teimme Lehtikankaan koulun erityisryhmässä oppimispelejä Aasiasta. Oppilaat olivat jo aiemmin opiskelleet Aasian eläimiä ja karttaa.  Laadimme Layapp-sovelluksella aluksi eläimien kuvista kuvakollaaseja. Tämän jälkeen he tekivät TinyTap-sovelluksen avulla oppimispelejä. Peleissä oppilaat kysyivät ensin esimerkiksi, missä kuvista on panda. Tämän jälkeen he valitsivat alueen, jossa oikea vastaus sijaitsi. He tekivät samankaltaisia tehtäviä myös Aasian kartasta, joissa piti tietää valtioiden sijainti kartalla.

Työskentely sujui mainiosti ja sen jälkeen oli pelaamisen vuoro. Oppilaat vaihtoivat laitteitaan ja pelasivat toistensa pelejä. Onnistumisen elämyksiä koettiin ja kaikki olivat innokkaasti mukana. Opettaja totesi, että tämä on mainio työkalu eriyttämiseen ja omantasoisten tehtävien tekemiseen kaikille oppilaille. Pelillisyys oli tunnilla vahvasti mukana.

Kaiken kaikkiaan viikko oli vauhdikas ja omasta vitosluokasta hyppääminen pienten oppilaiden sekä erilaisten oppijoiden luokkiin vaatii välillä mentorilta sopeutumiskykyä. Kaikesta kuitenkin selvittiin hienosti ja toivottavasti sain annettua opettajille joitakin uusia työkaluja jokapäiväiseen opiskeluun.

Yhteistyöterveisin Mentori-Olli

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *