Mentorit koulutuksessa IPEDA- ja ILOPÄIVILLÄ

Tällä mentoriviikollani tapahtui paljon tuttua mutta myös paljon uutta. Alkuviikon työskentelin Kätönlahden koululla eka- ja kolmosluokkien kanssa. Ohjelmassa oli O365- tunnusten muistuttelua ja pienemmillä niiden käyttöönottoa. Lisäksi teimme trailereita iMovie- ja animaatioita StopMotion-sovelluksilla. Ekaluokkalaisten kanssa kuvasimme myös videonpätkää koulumme itsenäisyyspäiväjuhlaa varten Green screeniä apuna käyttäen. Kyllä pientenkin kanssa voi tehdä monenlaista digiloikkaa, kunhan vain rohkeasti ottaa laitteet käteen ja rupeaa touhuamaan.

Vanhempiinkin kamerajalkoihin saa sovituspaloja, jolloin ne toimivat oivallisesti padeillakin kuvatessa.

Torstain ja perjantain olimme melkein kaikki mentorit ipeda- ja ilopäivillä Savonlinnassa. Savonlinnan normaalikoulu ja Savonlinnan lyseon lukio järjestivät perus- ja toisen asteen opettajille jo perinteisen mobiilioppimisen täydennyskoulutustapahtuman. Koulutuspäivät koostuivat luento-osuuksista ja pajajaksoista.

Näihin päiviin mahtui monta mielenkiintoista työpajaa ja luentoa, jotka antoivat kyllä paljon ajattelemisen aihetta. Positiivista mielestäni oli se, että näillä päivillä selkeästi keskityttiin pedagogiikkaan. Miten teknologian avulla voidaan kehittää opetusta, edistää oppilaiden oppimista ja vastata uuden opetussuunnitelman haasteisiin muun muassa vertaisarviointia kehittämällä.

Miikka Salavuo esitteli Tabletkoulun materiaaleja.

Välillä voi tulla jopa hieman hengästynyt olo siitä, miten paljon tulee koko ajan uusia mahdollisuuksia ja uutta omaksuttavaa. Koulutuspäivillä aikana kävi kuitenkin selväksi, että meillä Kajaanissa on moni asia todella hyvällä mallilla. Pitkäjänteinen työ mentorijärjestelmän kehittämiseksi, kaupungin satsaukset laitteisiin ja Kamitin tekninen tuki ovat johtaneet siihen, että varmaan uskaltaa sanoa meidän olevan pitkällä digilaitteiden hyödyntämisessä  oppimisprosessin tukena. Tämä kävi ilmi useassa yhteydessä mutta erityisesti tällaisen tuntuman saivat meidän porukan omat kouluttajat (Olli Vatanen, Jukka Sirviö ja Janne Kuronen), jotka olivat pitämässä omaa pajaansa torstaina.

Yhdeksän henkilön mentoritiimimme kävi tutustumassa monenlaisiin pajoihin. Tutuiksi tulivat Microsoftin eri O365-sovellukset, Scratch-ohjelmointi, robotiikka, 3D alkuopetuksessa, Lyfta-tarinamaailmat, Thinglink ja paljon muuta.

Yksittäisenä vinkkinä lukuisilta esittelypisteiltä voisi vinkata YLEn ilmaisen Triplet-sivuston ja sovelluksen, jossa julkaistaan jokainen päivä kolme uutista valmiine tehtävineen koulujen mediakasvatuksen. Uutiset ja tehtävät soveltuvat kaikille kouluasteille.

 

Torstaina koulutuspäivien aluksi kuuntelimme professori Laura Hirston (UEF// University of Eastern Finland) luennon tutkimustiiminsä tuloksista tablettiopetukseen liittyen. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että pojat ovat motivoituneempia tablettien käyttämiseen oppimisessa. Itsellä nousi mieleen tässä yhteydessä vuoden 2015 PISA-tutkimuksen tuloksista poikien heikko menestys. Mielenkiinnolla odotan miten digilaitteiden yleistyminen poikia motivoivana tapana oppia, vaikuttaa seuraaviin tuloksiin.

Hirsto nosti esiin vanhempien kasvatuksen teknologiaopetuksen käyttöön liittyen. Useissa tutkimuksissa oli käynyt ilmi vanhempien koulutustarve. Tämä on hyvin ymmärrettävää. Vanhemmat haluavat osallistua ja tukea  lastensa koulunkäyntiä. Koulussa tiedämme, että useissa kodeissa vietetään ilta jos toinenkin lasten läksyjen apuna. Kun läksyt siirtyvät osittain nettiin niin on varmaa, että kaikki vanhemmat eivät pysty samalla tavalla auttamaan lapsiensa, jos itsellä ei ole osaamista näissä asioissa.

Voisiko ajatella, että järjestettäisiin kerran vuodessa vanhemmille yhteinen vanhempainilta, jossa opetetaan vanhemmille keskeisten sovellusten (esimerkiksi OneNoten) käyttöä halukkaille? Se saattaisi helpottaa myös opettajien työtä. Itsellä on ainakin kokemus, että netissä annettavien läksyjen suhteen ongelmana on usein ollut se, että aina on osa oppilaita, jotka sanovat että eivät osanneet kirjautua kotona koneelle tai tehdä läksyjä netissä.

Koulutuspäivät olivat antoisat. Takkiin tarttui monenlaista oppia, jota me mentorit yritämme jakaa toisillemme mutta myös kaikille kollegoillemme!

Terkuin,

Teija-mentori 🙂

 

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *