Agentteja ja animaatioita

Tämä mentoriviikko sujui tuttuun tapaan Lohtajan ja Lehtikankaan kouluilla. Lohtajalla kolmasluokkalaisten kanssa pääsimme viime kerralla 0365-tunnusten aktivointiin ja testailuun. Nyt loimme opettajan kanssa luokille OneNote-muistikirjat ja perehdyimme niiden käyttöön. Opettajille OneNote oli uusi tuttavuus ja he olivatkin hyvin vaikuttuneita OneNoten mahdollisuuksista opetustyössä. Myös oppilaat tekivät hyvin töitä ja suoriutuivat annetuista tehtävistä. Uskoisin, että OneNote otetaan ahkeraan käyttöön näissä luokissa.

Itse olen käyttänyt OneNotea luokkani kanssa aktiivisesti jo parin vuoden ajan. KamIt:n Teemu Pääkkönen ja Viivi Seppänen vinkkasivat siitä silloin minulle ja kehottivat ottamaan ohjelman testiin. Ohjelma on kehittynyt jo tässä ajassa huimasti! Esimerkiksi alussa sisältökirjastoon tehtyjä sivuja ei voinut suoraan jakaa oppilaille, vaan oppilaiden oli itse käytävä kopioimassa sivut omaan kansioonsa. Noh, onneksi kehitys kehittyy!

Meillä Lohtajan koululla valjastettiin vuosi sitten entistä paremmin käyttöön oppilaiden huikeat TVT-taidot. Huomasimme, että koulussamme on monia oppilaita, jotka voisivat hyvinkin toimia digiasioissa apuopettajina. Järjestimme pääsykokeet, jonne jokainen 5.-6.-luokkalainen sai osallistua halutessaan. Innokkaita osallistujia taisi olla noin 50 oppilasta. Tästä porukasta valitsimme parhaiten pärjänneet ja heistä syntyi ryhmä nimeltä Digiagentit! Ensimmäisenä vuonna agentteina toimi 9 oppilasta.

 

Digiagenttien logon suunnitteli Lohtajan koulun oppilas Essi Tölli.

 

Digiagentit toimivat koulussamme opettajien ja oppilaiden apuna TVT-asioissa. Opettaja voi pyytää Digiagentit luokkaansa silloin, kun hän kokee tarvitsevansa. Viime lukuvuonna työtehtäviä tuli todella hyvin ja huomasimme tällaiselle olevan tarvetta. Pääosin agentit ovat päässeet ratkomaan iPadien ja Chromebookkien kanssa O365-ongelmia, auttamaan OneNoten, Powerpointin, Wordin ja Swayn käytössä, opettamaan hienoja iMovie-tekniikoita, avustamaan Greenscreenin käytössä yms. Digiagentit saavat tehtäväänsä koulutusta aina tarpeen tullen. Agentit ovat suhtautuneet tehtäväänsä sopivalla vakavuudella ja kantaneet paitaansa ylpeänä. Heistä on ollut hienoa päästä auttamaan koulukavereita ja opettajia aina tarpeen tullen. Palaute oppilaiden ja opettajien suunnalta on ollut hyvin positiivista.

 

Lohtajan koulun Digiagentit valmiina toimintaan!

Stopmotion-animaatioiden tekemistä jatkoimme Lehtikankaalla viidesluokkalaisten kanssa ja Lohtajalla pienryhmässä. Animaation tekeminen vaikuttaa olevan oppilaille mieleistä tekemistä ja sen yhteyteen on helppo sisällyttää myös opetettavia asioita. Tällä kertaa videoiden aiheina olivat mm. ystävyys, Angry Birdsit ja maastoautot. Workflow animaatioiden tekemisessä minulla on ollut ensiksi kuvaaminen Stop Motion Studiolla ja sen jälkeen loppueditointi iMoviella. Imovien avulla on helpompi luoda animaatiolle alku- ja lopputekstit sekä lisätä tarvittavat äänet ja musiikit videoon.

Myös Angry Birdsit pääsivät näyttelijöiksi animaatioihin.

Lavasteiden rakentaminen on tärkeä osa animaatiota.

Ensi viikolla olemme mentoriporukalla Savonlinnassa iPeda- ja Ilopäivillä kouluttautumassa ja pitämässä työpajoja. Pidämme mentoreiden voimin työpajat Kajaanin mentorimallista sekä BBC Microbitin käytöstä TEAMBot-oppilasprojektissa. TEAMBot-robottipeliä esittelin tarkemmin aiemmassa blogikirjoituksessani. (Lue tästä) On hienoa päästä kouluttautumaan ja samalla jakamaan omaa osaamista valtakunnalisesti!

Mentoriterveisin Janne

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *