Se on loppu nyt!

Nimittäin tämä mentorivuosi. Taitaa olla sopiva aika tehdä katsaus siihen, mitä sitä oikein tuli tehdyksi ja opituksi vuoden aikana.

Syksyllä oman suunnitteluviikkomme aikana ideoimme suuret linjat tälle lukuvuodelle Kainuun maakunnallisen tvt-koulutussuunnitelman pohjalta. Otimme omaksi yhteiseksi työvälineeksi meille uuden Office 365 –ympäristön heti syksyllä. Se oli hyvä päätös, koska vuoden mittaan kaikki oppilaat ja opettajat ottivat sen mentoreiden tuella käyttöönsä. Mentorit opettelivat uutta muutama askel muiden edellä.

160530_Anne_1

Erityisen toimivaksi heti alusta alkaen koin jaetun kalenterin käytön. Oli näppärää, kun koordinaattori laittoi kokouskutsut yms. kalenteriin. Ne hyväksymällä merkinnät siirtyivät omaan kalenteriin. Kirjasin myös sovitut lähivalmennukset kalenteriin ja lisäsin tuntisuunnitelmat muistiinpanoina kalenteriin. Kätevä ja toimiva tapa, kun kalenteri kulki koko ajan mentorin mukana läppärillä, tabletilla ja älypuhelimella. Merkinnät näkyvät synkronoidusti kaikilla laitteilla. Syyslukukaudella Teppanan koulussa langaton verkko oli käytössä vain tietokoneluokassa. Siellä piti olla tarkkana, että kirjasin merkinnät aina samalle laitteelle. Tällä varmistin, ettei tullut päällekkäisyyksiä eikä unohduksia. Mentorivuoden aikana oli ruhtinaallista, kun käytössä oli koko ajan näin monipuolinen laitevalikoima.

 

Tämä blogi sovittiin jo keväällä tehtäväkseni. Jokainen mentori halusi kirjoittaa kokemuksiaan auki omalla vuorollaan. Niinpä minulle jäi toisten bloggausten julkaiseminen ja oman blogin kirjoittaminen kuuden viikon välein. Julkaisimme blogin aluksi perjantai-iltapäivisin, mutta vaihdoimme julkaisupäivän maanantaille työviikon alkuun. Minulle se tarkoitti välillä sitä, että laitoin blogin julkaisukuntoon sunnuntaina esim. lentokentällä tai bussissa paluumatkalla Kajaaniin. Joskus kuvien lataaminen puhelimella mobiiliverkossa WhatsAppista blogialustalle kesti todella kauan. Eipä silloin tarvinnut miettiä muuta ohjelmaa kotimatkalle.

 

160530_Anne_2

 

Mukava tehtävä syksyllä oli mentoreiden logon suunnittelu. Värit logoon nappasin mentoreiden sivuston aloitussivulta. Halusin tehdä logosta sellaisen, että se kuvastaisi yhdessä tekemistä. Saman asian ympärillä olemista. Pedagogiikka keskellä, sitten opiskeltava asia, oppilaat, digilaitteet, opettajat ja mentorit ym. yhdessä ympärillä. Näitä mietiskelin sopivaa logoa ideoidessani. Logon muokkasin sovelluksella, jolla luotuja logoja saa vapaasti käyttää ei-kaupallisissa yhteyksissä.

160530_Anne_4_

Ehdotin mentorikollegoille, että perustamme blogin lisäksi Twitter– ja Instagram-tilit. Näiden avulla on hyvä verkostoitua, saada ideoita maailmalta ja tehdä omaa arjen työtä näkyväksi. Lupasin ylläpitää näitä tilejä, koska Twitter ja Instagram ovat minulle ennestään tuttuja jo pidemmältä ajalta. Twiittaaminen ja Instagramiin postaaminen puhelimella oli sujuvaa muun työn ohessa. Toiset mentorit ottivat Facebookin vastuulleen. Loppukeväästä eskarimentorit tulivat ylläpitokavereiksi Twitter-tilille ja yläkoulun mentori avusti poissaolopäivinäni Instagramissa.

160530_Anne7

 

Digibreakfast eri kouluasteiden henkilöstölle

Viime viikolla me mentorit saimme vuorollamme järjestää digiaamiaisen. Esittelimme mentoreiden toimintaa yleisellä tasolla sekä onnistuneita projekteja, joita olemme vuoden aikana toteuttaneet.

160530_Anne_5

Valitsin aiheekseni videon ja elokuvan käytön osana opiskeluprosessia. Taustalla tässä on Kamerakynä-pedagogiikka. Ajatuksena on se, että kameraa käytetään kuin kynää. Sen avulla näytetään, mitä opitaan. Prosessi on tärkeää, ei lopputulos. Kerroin mm. alkuopetuksen ja valmistavan opetuksen projekteista ja tarkemmin yhdestä isommasta jännitysaiheisesta elokuvaprojektista. Näistä olen kirjoitellut jo aiempiin blogeihini.

160530_Anne_6

Katsoimme myös Lego-animaation, jonka nelosluokkalaiset oppilaat tekivät. Oppilaat käsikirjoittivat animaation juonen ja suunnittelivat lavastuksen itse. Myös tarvittavan rekvisiitan he toivat kodeistaan. Animaatio kuvattiin Stop Motion Studiolla. Editointi ja äänten lisäys tehtiin iMoviella. Tässä Elves-animaatiossa on 870 kuvaa.

 

Linkki mentoreiden digiaamiaisen esitykseen

 

Vuosi mentorina on ollut mielenkiintoista vaihtelua tavalliseen luokanopettajan arkeen. Vuoteen mahtui myös erilaisia koulutuksia ja vierailuja. Joskus on hyvä käydä kauempana huomaamassa, että teemme täällä Kajaanissa oikeasti hyvää työtä. Nyt on hyvä aika kiittää mentorikollegoja yhteistyöstä kuluneen lukuvuoden aikana: Kiitos! Meillä on ollut hyvä tekemisen meininki! Vielä viikko töitä ja sitten muihin puuhiin.

 

Kiitos, kun luit blogini!

Anne

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *