Ollin blogi – OneNote ja Sway

13.4.

Useilla opettajilla alkaa O365:n peruskäyttäminen olla jo hallussa. Peruskäyttämisellä tässä tarkoitan OneDriven käyttämistä tiedostojen jakamiseen, PowerPointin ja Wordin onlineversioiden käyttäminen ja tiedostojen hallinta.

Seuraavana askeleena voisi olla OneNoten ja Sway-esitysten hyödyntäminen luonnollisena osana jokapäiväistä opiskelua.

160418_Olli_1

OneNote on luokan yhteinen muistikirja. OneNotessa on kolme osaa: sisältökirjasto, jonne opettaja voi lisätä opiskeltavaa materiaalia ja antaa oppilaille tehtäviä. Tätä osaa oppilaat pääsevät tarkastelemaan, mutteivät pääse muokkaamaan.

160418_Olli_2

Yhteistyötila on paikka, jota sekä oppilailla ja opettajilla on oikeus muokata. Tätä voisi ajatella luokan yhteisenä valkotauluna, jonne kaikki voivat kirjoittaa. Tänne esimerkiksi luokan järjestäjät voivat lisätä kokeet ja kotitehtävät ja muut luokan yhteiset asiat.

160418_Olli_3

Jokaisella oppilaalla on tämän lisäksi vielä oma tila, jonne opettaja voi kommentoida oppilaan työskentelyä. Muut oppilaat eivät pääse katsomaan toisten oppilaiden työtilaa.

Lohtajan koululla Janne Kuronen on käyttänyt luokkansa kanssa OneNotea syksystä lähtien. Janne kertoi OneNoten olevan erinomainen työkalu luokan yhteisenä muistikirjana. Opettaja pystyy valmistelemaan työnsä sinne valmiiksi ja opettajan on helppo seurata oppilaiden työskentelyn etenemistä. OneNote on korvannut heillä myös reissuvihkot ja muut tiedotteet. Jannen mukaan OneNote kehittyy jatkuvasti opetusta tukevaan suuntaan.

160418_Olli_4

Lehtikankaan koulun pilottiluokat ovat myös hyödyntäneet OneNotea osana opiskelua: iPad oppimisen tukena.

Tulevaisuudessa OneNote voisi toimia oppimateriaalirunkona. Luokanopettaja tekee syksyllä luokalleen oman muistikirjan, jonka jakaa sitten muille luokkaa opettaville opettajille. Oppilaalla olisi käytössä yksi muistikirja, johon on tehty jokaiselle oppiaineelle oma osio, jonne tehdään eri aiheille omat sivut.

Sway

Sway on sovellus, jolla voidaan nopeasti ja vaivattomasti luoda ja jakaa viimeisteltyjä, vuorovaikutteisia esityksiä, tarinoita ja paljon muuta. Swayn voisi ajatella korvaavan PowerPoint-esitykset. Sway on nykyaikaisemman näköinen ja toimii hyvin eri kosketusnäytöillä.

160418_Olli_5

Yhteistyö ja töiden jakaminen onnistuu helposti Swayssa. Muut voivat tarkastella tai muokata verkossa ilman sisäänkirjautumista tai lisäohjelmiston lataamista. Tietosuoja-asetuksia muuttamalla voi valita, kenen haluaa löytävän esityksen.

160418_Olli_6

Tein Sway-esityksiä meidän hankkeestamme:

ICT-pedagogisen toimintakulttuurin kehittämishanke – Kajaani

Kokemuksia TVT-välineiden hyödyntämisestä Kajaanin perusopetuksessa

 

OneNote ja Sway toimivat samanaikaisesti hyvin eri laitteilla, olemme kokeilleet sen toimivuutta mm. iPadeilla, kannettavilla tietokoneilla, pöytäkoneilla ja myös älypuhelimilla. Mikko Saari on kirjoittanut laitteiden sekakäytöstä: Digitaalisten laitteiden sujuvaa sekakäyttöä.

Olli

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *