Ollin blogi – joulukuu

18.12.

Edellisen blogini jälkeen vauhti on säilynyt yhtä reippaana kuin aiemminkin. Lohtajan koulun kolmasluokkalaisten kanssa tehtiin yhteisprojektia englannin tunneilla esiintyvistä lauseista ja tilanteista. Kohtaukset suunniteltiin, lavastettiin ja kuvattiin. Julisteet rakennettiin Phosters–sovelluksella. Lopuksi tilanteista kuvattiin vielä ohjevideoita iMovie–ohjelmalla.

151221_Olli_01

Tämän jakson aikana saimme Lohtajalla käyttöön oppilaiden O365–tilejä. Tilien käyttöönotto onnistuu myös iPadeilla. Kuutosluokkalaisten kanssa teimme renessanssista uutisvideoita. Neljäsluokkalaiset miettivät millaista on hyvä kaveruus. Tältä pohjalta kuvattiin videoita, joissa hyvä kaveruus näyttäytyy parhaimmillaan. Valmiita videoita ladattiin oppilaiden OneDrive–pilveen.

151221_Olli_02

Tämä Lohtajan koulun jakso oli hyvin repaleinen, tunti yhdessä luokassa ja seuraava toisessa. Tämä toi jatkuvan kiireen tunnun, eikä rauhallisia koko päivän kokonaisuuksia saatu tehtyä kovin montaa. Ei käy kateeksi mentori-Timoa, jolla tämä on arkipäivää yläkoulun puolella.

Seuraavalla viikolla alkoi toinen lähivalmennusjaksoni Lehtikankaan koululla. Kaksi ensimmäistä päivää olin auttamassa harjaantumispuolen pilottiluokissa. Oli hienoa nähdä, miten nopeasti oppilaiden laitteet olivat päätyneet luonnolliseksi osaksi jokapäiväistä opiskelua. Pienempien oppilaiden kanssa teimme kertomuksia oppilaiden ottamista kuvista Puppet edu –sovelluksella.

Isommat pilottiluokan oppilaat olivat aloittaneet animaatiot KiVa-koulu teemaan liittyen ystävyydestä. He olivat kuvanneet animaatiot iMotion–sovelluksella. Jatkoimme videoiden käsittelyä iMoviella, lisäsimme videoihin tekstejä, ääniä ja erilaisia siirtymiä.

151221_Olli_03

Lehtikankaan ykkösten kanssa kuvasimme heidän suosikkipehmolelujaan eri puolilla koulua. Sen jälkeen oppilaat keksivät tarinan, johon lisättiin tekstiä ja tehosteita Puppet edu –sovelluksella. Oppilaat kokeilivat myös eri koodauspelejä. Oppilaiden suosikki oli The Foos.

151221_Olli_04

Viitosluokkalaiset toimivat yhtenä ryhmänä, näin saimme varattua heille kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä oppilaat kertasivat Euroopan maantietoa tekemällä Slides–esityksiä eri valtioista. Toisena päivänä teimme heidän esityksensä pohjalta uutisvideoita käyttäen iMovieta. Hienosti onnistunut kokonaisuus.

151221_Olli_05

Kakkosluokkalaiset tekivät näyttäviä animaatioita ToonTastic –sovelluksella. Aiheena oli hyvät teot.

151221_Olli_06

Toiset kakkoset tekivät trailereita ja videoita aiheena omat vahvuudet ja osaaminen. Videot osoittautuivat hienoksi työkaluksi esiintymisen harjoitteluun.

 

Kolmosluokkalaisilla oli aiheena Suomen maisema-alueet. Oppilaat etsivät ensin tietoa kirjoista ja internetistä. Seuravaksi he jäsensivät ajatuksiaan Popplet–ajatuskarttasovelluksella. Tämän jälkeen oppilaat kuvasivat uutisvideoita omasta maisema-alueestaan. Esityksiä oli mukava katsella itsenäisyyspäivän aattona.

151221_Olli_07

Kuutoset opiskelivat Afrikan kasvillisuusalueita. He etsivät ensin tietoa ja laativat Slides–esitykset. Tämän jälkeen he kuvasivat ja tekivät uutisvideoita, joissa käsiteltiin sademetsät, aavikot ja savannit. Näiltä alueilta oppilaiden piti etsiä eläimiä, kasveja ja valtioita. Oppilaat kokosivat vielä tietonsa yhteiselle Padlet–seinälle.

151221_Olli_08

Seuraavaksi oli vuorossa Soidinsuon koulu. Ohjelmassa useimpien luokkien kanssa O365–tunnusten käyttöönotto. Koska opettajat ovat joulun alla hyvin kiireisiä, mietin valmiiksi sopivia BG:n kokonaisuuksia, joita voisimme opiskella samalla, kun O365:n ominaisuudet tulevat tutuksi. O365 taipuu mainioksi työkaluksi kouluille. Oppilaat voivat jatkaa töitä kotonaan. KamITin HelpDesk on tullut tutuksi ja sieltä on saatu mainiota palvelua.

 

Soidinsuon nelosluokkalaiset opiskelivat Suomen maantietoa O365:n PowerPointin online-sovelluksella. Yhden koulupäivän aikana oppilaat oppivat helposti O365:n töiden jakamisen ja muun peruskäytön.

151221_Olli_09

Kuutosluokkalaiset tekivät PowerPoint-esityksiä Afrikasta. Esityksiä tehtiin O365:n online –versiolla. Työskentely sujui hienosti. Oppilaat saivat etsiä tietoa ja kuvia internetistä ja kirjoista.

151221_Olli_10

Kuten Emmi kertoi aiemmassa blogissaan, kävimme valtakunnallisilla Virtuaaliopetuksen päivillä Helsingissä. Päällimmäisenä asiana jäi mieleen, että meidän ei täällä Kajaanissa tarvitse hävetä yhtään meidän ICT-pedagogisen osaamisen tasoa. Esimerkiksi pilottien upeat opintokokonaisuudet ovat edelläkävijöitä valtakunnallisella tasolla. Pilottien sivut löytyvät täältä: kajaani.fi/tietosampo.

 

Hyvää joulua kaikille,

Toivottaa Olli

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *