Riikan kuulumisia

Joululaulut ovat alkaneet soida kaupoissa ja mieleen nousee ajatus, että mihin tämä syksy on mennyt. Toisaalta sehän kertoo vain sen, että tekemistä on riittänyt ja siksi viikot menevät vauhdilla eteenpäin. Harvassa työssä varmaan oppii näin paljon ja koko ajan uutta. Uusia ja hyviä sovelluksia ja käyttömahdollisuuksia tulee vastaan sellaisella tahdilla, ettei edes kaikkiin ehdi kunnolla perehtyä ja syventyä.

Joulun lähestyminen ja sen myötä syyskauden päättyminen tuo luonnollisesti vastaan myös mietteet siitä, miten me olemme onnistuneet työssämme. Lähetimme päiväkodeille palautelomakkeet, joissa pyysimme palautetta mentorintyöhön liittyen. Hieman yli puolet päiväkotiryhmistä antoi palautetta. Palaute oli kyllä niin positiivista ja kannustavaa, että saimme vahvistusta sille, että olemme oikealla tiellä. Palautteista ja omista kokemuksistamme teimme vielä yhteenvedon, jonka lähetimme eteenpäin esimiehillemme.

Monenlaista on taas ehditty tehdä iPadien avulla eri päiväkodeissa ja tässä niistä muutama esimerkki:

151116_Riikka_1

Kettukallion eskarit saivat värityskuvat heräämään henkiin Chromville-sovelluksen avulla. Värityskuvat tulostetaan www.chromville.com sivustolta ja ne luonnollisesti sitten väritetään. Kun valmista työstä sitten kuvasi sovelluksen avulla, niin piirustuksen hahmot muuttuivat kolmiulotteisiksi ja osassa oli mukana myös pieniä pelejä tai vaikkapa mansikan kasvatustietoutta. Chromvillen avulla nekin lapset, joille värittäminen ei ehkä ole lempipuuhaa, jaksoivat innostua aiheesta.

151116_Riikka_2

Puppet Edu on yksi niistä sovelluksista, jonka käyttömahdollisuudet ovat vasta pikkuhiljaa avautumassa. Sovelluksella voi äänittää puhetta valokuvan päälle, eli saduttamiseen ihan loistava väline. Sovelluksen avulla Nakertajan päiväkodissa ideoimme isänpäiväkortteihin nykyteknologisen lisän. Lapset olivat tehneet perinteiset kortit, jotka lapset valokuvasivat ja Puppet Edun avulla sitten kertoivat isästään pienen tarinan. Näihin tarinoihin teimme sitten QR-koodilinkin ja koodi liitettiin korttiin. Näin siis isät pystyivät QR-koodin avulla kuulemaan kortista tarinan. Wau, tätä nykyteknologiaa.

151116_Riikka_3

Pic Collagen käyttöä on harjoiteltu monessa päiväkodissa ja se on osoittautunut monipuoliseksi kuvakollaasien teko-ohjelmaksi. Kuvassa on Kätönlahden eskareitten kanssa tehty muotobongaustehtävä. Lapset valokuvasivat esikouluhuoneesta ympyröitä, kolmioita ja suorakulmioita ja kokosimme niitä sitten yhdelle pohjalle. Pic Collagen avulla on päiväkodeissa tehty myös julisteita esim. urheilupäivästä ja muista päiväkodin tapahtumista.

151116_Riikka_4

Monessa alueeni päiväkodissa on kokeiltu kuvasuunnistusta iPadeja apuna käyttäen. Esikoululaiset ovat vieneet pehmon piiloon ja ottaneet siitä iPadilla kuvan. Tämän jälkeen iPad on viety toiselle eskarille, joka etsii pehmon kuvan avulla. Tämä tehtävä on kyllä saanut suurimman osan lapsista innostumaan ja eräässä päiväkodissa lapset tulivat päivälevon jälkeen minulta kysymään, että ”vieläkö saa suunnistaa?”.

 

Monessa päiväkodissa suunnitellaan jo kovalla kyydillä joulukalentereita. Kettukallion päiväkodissa aloitettiin tänään joulukalentereiden teko siten, että lapset kuvasivat toisensa tonttulakit päässä ja tontut sitten seikkailivat Puppet pals – sovelluksen hahmoina yksilöllisissä tonttutarinoissa. Lopuksi harjoittelimme vielä aikuisten kanssa pikaisesti, miten videot siirretään driveen ja miten siihen saa luotua linkin ja linkistä QR-koodin. Loppu taitaakin olla vielä joulun salaisuutta ja taikaa, jota minun ei ole vielä lupa tässä vaiheessa paljastaa. J

Loppukevennyksenä todettakoon, että olen ilmeisesti hyvin omistautunut työlleni. Tämän voi todeta siitä, kun eräässä päiväkodissa 4v. tyttö tuli luokseni ja kysyi: ”Ai oliko sun nimi iPadi?”

 

Mukavaa joulun odotusta!

 

Riikka

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *