Emmin elokuu

Elokuu on kohdallani ollut hieman lyhyempi kuin muilla mentoreilla. Aloitin työt pari viikkoa sitten puolentoista vuoden perhevapaiden jälkeen. Paluu kentälle on ollut mukava vaikkakin kulttuurin muutos on ollut melkoinen. Toki kotona häärää kolme pientä tyttöä, joten totuus päivähoitomaailmasta ei ole unohtunut. 🙂

Esiopetuksen puolella meitä on kaksi mentoria, allekirjoittanut ja Riikka. Meillä molemmilla on mentoroitavana kymmenen esiopetusryhmää, joista kaksi on pilottiryhmiä. Omat pilottiryhmäni ovat Pikku-Ketun päiväkodissa, sekä päiväkoti Menninkäisessä. Työt alkoivat sillä, että esiopetusryhmiin otettiin yhteyttä ja sovittiin päivät, jolloin olisi mahdollista käydä ryhmissä. Osassa päiväkodeista tapasin ryhmän aikuiset ja opastin heitä Omppu-laitteen käyttöönotossa. Muutamassa ryhmässä pidin lapsille tuokioita.

Eskariaika ryhmissä alkaa 8.30 tai 9.00 joten tuokiot alkavat luonnollisesti sen mukaan. Lisäksi ruokailuajat vaihtelevat ryhmittäin. Osapäiväeskarit voivat syödä jo aikasemmin kun taas kokopäivähoitoa tarvitsevat eskarit ruokailevat klo 11 maissa ja lähtevät tämän jälkeen päivälevoille. Käytännössä kunkin ryhmän aktiivista toiminta-aikaa on se pari tuntia aamusta. Ohjeistin ryhmiä siihen, että myös muissa päivän toiminnoissa Omppuja otettaisiin rohkeasti käyttöön. Tästä esimerkkinä Otanmäki, jossa eskarit olivat tehneet taidetta ulkona. Lapset askartelivat kehykset, jotka sitten aseteltiin luonnossa kiinnostavan kohteen ympärille. IPadilla kuva ja jokaisella oli takaisin tullessa oma taideteos, jota he aikoivat myöhemmin muokata.

Emmi1

Pikku-Ketussa eskarit olivat miettineet hyviä käytöstapoja ja kuvanneet ohjetauluja, joissa lapset itse toimivat näyttelijöinä. Ohjeisiin tulee esille oikea ja väärä tapa toimia. Kuvaan jossa toimintamalli oli väärä, lapset saivat muokata kieltomerkin päälle. Projektia jatkamme niin, että lapset tekevät kuvien alle myös sanallisen version ohjeesta. Lupaan laittaa kuvia myös blogiin kun olemme saaneet kuvia ja tekstejä valmiiksi. 🙂

Tähän saakka tuokioiden sisällöt ovat perustuneet paljolti siihen, mitä juuri päiväkodit ovat halunneet. Opettajat olivat etukäteen keskustelleet lasten kanssa, mitä Omppu-laitteilla voisi tehdä ja monesta keskustelusta nousivatkin esiin kuvaus, videot ja tietenkin pelaaminen. Näin ollen lasten kanssa kävimme läpi kuvaamista ja videointia, sekä kuvanmuokausta. Muokkaukseen käytimme Photo Editor-sovellusta joka on tarpeeksi kevyt ladattavaksi ennen tuokion alkamista. Päiväkodeissa ei ole mahdollista kirjautua sisään Wi-Fi-verkkoon joten päivitykset ja raskaampien sovelluksien lataamiset on oma järjestelykysymyksensä. Tähän mennessä kuitenkin kaikesta on selvitty 🙂

Osa eskariryhmistä on vielä kiertämättä, mutta tapaamissani ryhmissä eskarit pyörittelevät Omppuja todella taitavasti. Tulevan parin viikon sisään saan kierrettyä loput esiopetusryhmät ja osassa ennätän aloittaa jo toista kierrosta. Pilottiryhmiin onkin jo varattu useampia kertoja eteenpäin. Ryhmät ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja syksyn edetessä suunnitelmissa on laajempien projektien työstämistä. Tämä vaatii onnistuakseen, että ryhmien opettajat luottavat itseensä ja uskaltavat ottaa laitteet osaksi oppimista, uudeksi työvälineeksi.

Emmi

Syysterveisin Emmi

Jaa tämä:

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *