Olli-mentorin elokuu

Tervehdys!

Ensimmäinen lähivalmennusjakso on osaltani onnellisesti suoritettuna. Kyseessä oli pehmeä lasku arkeen, aloitimme omilla kouluillamme. Minä pääsin aloittamaan mentoroinnin Lohtajan koululla tuttujen opettajien ja oppilaiden kanssa tutuilla laitteilla.

Koulun alkuun sopiva projekti oli luokan yhteisten sääntöjen ja toimintatapojen luominen. Oppilaat miettivät ja suunnittelivat sääntöjä ryhmissä Popplet-ohjelmalla. Tämän jälkeen oppilaat kuvasivat kohtauksia, joissa säännöt ja luokan toimintatavat tulivat tutuksi. Oppilaat editoivat kohtauksista iMovie-ohjelmalla elokuvat, joiden pohjalta luotiin luokkaan huoneentaulu luokan säännöistä.

Olli_jarjestyssaannot

Kelit suosivat ensimmäisiä kouluviikkoja, joten oli mukava työskennellä mahdollisimman paljon ulkona. Kolmasluokkalaisilla oli yllin aiheena liikennekäyttäytyminen. Lähdimme lasten kanssa liikenteeseen kuvaamaan oikeita tapoja liikkua jalankulkijana ja pyöräilijänä. Tämän jälkeen oppilaat editoivat kohtauksista elokuvat. Autoilijoiden välinpitämättömyys suojateiden läheisyydessä jaksaa yhä edelleen hämmästyttää.

Olli_liikennekasvatus1

Olli_Liikennekasvatus2

Vuodenaikaan sopiva aihe oli myös kasvien kuvaaminen ja tunnistaminen ja lisätietojen etsiminen internetistä. Lisäksi teimme vielä viitosluokkalaisten kanssa animaatioita PuppetPals-ohjelmalla historian opiskelun alkajaisiksi.

Viimeisten lähivalmennuspäivien aihe oli Office365. Ennen kaikkea tarkoitus oli kokeilla, kuinka se toimii luokkatyöskentelyssä. Onneksi neljäsluokkalaiset olivat saaneet opiskella iPadeilla jo edellisen kouluvuoden. Toisaalta kahden viikon jälkeen voi todeta laitteiden käyttämisen olevan tuttua ihan kaikille oppilaille. Lasten kyky omaksua uusia asioita tablettilaitteilla on kadehdittavaa. Oppilaiden tuli kirjoittaa kirje Wordilla jakaa se kaverille, tämän jälkeen siihen piti vastata ja jakaa se vielä opettajalle. Viimeisenä lähivalmennuspäivänä jatkoimme saman aiheen parissa. Oppilaat tekivät PowerPoint-ohjelmalla yhteistä ryhmätyötä Pohjoismaista ja Baltian maista. Homma toimi hyvin ja ongelmia ilmeni ennakoitua vähemmän. Tämä on hyvä työkalu luokille!

Janne_O365

Ensimmäisten viikkojen jälkeen voi todeta olevansa todella mielenkiintoisten haasteiden kanssa tekemisissä. Kahta samanlaista työpäivää ei ole, eikä varmaan tule. Yhteissuunnittelu luokanopettajan kanssa on tärkeää ja se tuottaa onnistuneita kokonaisuuksia. Tietysti on ymmärrettävää, että opettajilla on paljon muitakin kiireitä varsinkin näin lukuvuoden aluksi. Olennaista on muistaa, että lähivalmennuspäivän aiheena ei voi olla esimerkiksi videon kuvaaminen ja editointi, vaan vaikkapa liikennekasvatus videoiden avulla. TVT-laitteet ovat väline opiskelussa, ei itsetarkoitus.

Ensi viikolla lähden ensin TVT-mentori Jukan kanssa kahdeksi päiväksi Vuolijoelle, missä on luvassa mielenkiintoisia suunnitelmia. Tämän jälkeen allekirjoittaneella alkaa neljän viikon jakso Pietari Brahen koulussa Lehtikankaalla, jossa tutuksi tulevat Chromebookit ja Google-maailma. Varmaa on se, että TVT-mentori oppii itse kaikenlaista ja toivottavasti saa annettua jotain uusia ajatuksia myös takaisin. Mutta avoimin mielin jatketaan ja katsotaan mihin suuntaan prosessi kehittyy.

 

Olli-mentori

TVT-mentori Olli

Jaa tämä:

1 comment on “Olli-mentorin elokuu”

  1. eila Vastaa

    Hyvä Olli! Jatka yhtä innolla!
    Tsemppiä myös toisille mentoreille uusiin haasteisiin!

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *